Alaktan/ virág / – torzsavirágzat

Torzsavirágzat – sapadix

A torzsavirágzat /spadix/ egy elhúsosodott vastag tengelyű  felálló füzér, melyet általában egy nagy virágzati buroklevél, a spatha vesz körül. A gyakran feltűnő színű buroklevél egy módosult fellevél, amely hüvelyszerűen öleli körül az egész virágzatot. A virág fejlődése során ez csökevényesedhet és el is tűnhet.

 A torzsavirágzatban a virágok  általában egyivarúak, többnyire egylakiak: a porzós virágok a torzsa tengely felső részén, a termős virágok pedig az alsó részen szerveződnek (pl. kontyvirágfélék, gyékényfélék, borsfélék). Általában a torzsavirágzat csúcsi részén a módosult porzók néha egészen penetránsan büdös illatanyagokat termelnek és érdekes sajátosságuk a virágzat kifejlődése alatt megjelenő hőtermelés. A légzési termogenézisnek (hőtermelésnek) a kontyvirágféléknél (a kála roko­nainál) közvetett szerepe van az ivaros szaporodásban, ugyanis a hirtelen felerősödő légzés hőtermelése miatt a felmelegedő virágzati tengelyből folyamatosan elpárolgó szaganya­gok odacsalogatják a faj egy másik egyedének virágából idegen pollent szállító rovarokat.Arum sp spadix

A szabályt erősítő ismert kivételek:

1. –  A kukorica/ Zea mays/, melynél  a fellevelekkel  körbe burkolt/ csuhé / markáns torzsavirágzatban csak női virágok fejlődnek a levelek hónaljában. Ez a torzsavirágzat tehát egy vastag virágzati tengelybôl és a termôs virágokból áll.

 

2. – A kálmosfélék  / Acoraceae / családja alapcsoportot képvisel az egyszikűek APG-III kladisztikai rendszerében. Molekuláris adatok alapján ma az összes egyszikű csoport egyik ősének tekintjük.  A kontyvirágfélékhez hasonló torzsavirágzata csupán formai hasonlóság, egy távoli analógia! Az  orvosi kálmos /Acorus calamus/ virágai kétivarúak és hattagúak, a torzsavirágzat ezért homogén. A faj miután triploid életképes magot általában nem hoz, csak vegetatív úton szaporodik.

3. – A pálmafélék családjában, – melyet sokáig a torzsavirágzatúak legősibb csoportjának tekintettek – gyakran fordul elő összetett torzsa virágzat. A kókuszpálmánál a főtengelyről vékonyabb oldaltengelyek erednek, és ezek alsó harmadában női virágok alakulnak – melyekből később a termetes kókuszdió fejlődik –, felül  pedig a porzós virágok helyezkednek el. A virágzatot  egy méretes  fellevél/spatha/ védi.

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Alaktan/ virág / – torzsavirágzat bejegyzéshez

 1. minecraft szerint:

  Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good gains. If you know of any please share.
  Many thanks!

 2. minecraft szerint:

  Excellent blog post. I certainly appreciate this website.

  Stick with it!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.