Növényi életformák – mikodomácium

A mikodomácium nitrogén fixáló prokariota szervezetek és néhány fás szárú növény között kifejlődő nem Rhizobium típusu  együttélés: un aktinorhizás szimbiózis.

Ebben a  rendszerben a szimbionta nitrogénkötő baktériumok a Frankia( syn Nocardia ) fajok  -vagy kissé félrevezető megnevezéssel: sugárgombák( Actinomycetes). A lehetséges növény partnerek pedig kivétel nélkül  fás szárúak( elsősorban az éger-Alnus, a homoktövis, az ezüstfa és a trópusi Casuarina fajok)  A Frankia alni kizárólag az égerféléken előforduló mikroorganizmus szemmel jól látható, ökölnyi méretű jellegzetes korlátlan növekedésű fürtös gumókat képez a gyökereken a gyökérnyak közelében.

A pillangós gyökérgümőktől eltérően az allorhizás gümők a kéreg felső részében keletkezett differenciált nagyobb méretű sejtburjánzások, számos  csúcsi merisztémát tartalmazó oldalgyökér kinövéssel, központi edénnyalábbal, endodermisszel és kéregrésszel.

A fertőzés  a pillangósokhoz hasonlóan a bepöndörödött gyökérszőrökön keresztül történik, ennek következménye egy gyors sejtosztódás a kéreg felső részén. Az új sejtekbe bejutnak egy infekciós csatornában a Frankiák. Így jönnek létre az elsődleges nodulusok. Ezek szomszédságában valószínű a fertőzött sejtek fokozott auxin termelése miatt intenzív oldalgyökérképződés indul meg. Az új oldalgyökereket a már növényben levő szimbionták azonnal elfoglalják, az auxin szintézis  tovább folytatódik a rendszer ezért nyílt növekedésű! A keletkezett teljesen sajátos  nyílt növekedésű gyökérszerű kinövésektől gazdag szövetburjánzás a mikodomácium vagy rhizothamnia.

A rendszer nitrogén kötő képessége  megközelíti a pillangós-Rhizobium rendszerét-15-300kg légköri nitrogén hektáronként, ami fehérjére átszámolva mintegy hatszoros mennyiség!

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.