Alaktan/ termés/ – tüszőtermés

A tüszőtermés/ folliculus/   Még ma is általánosnak mondható vélekedés szerint a legősibb terméstípus, bár ezt a legújabb molekuláris kladisztikai vizsgálatok némileg cáfolják.

Egyetlen termőlevélből létrejött felsőállású magházból fejlődő valódi, száraz, a hasi varraton felnyíló több magvú termés.

Ritkán fejlődik magányosan/ magányos tüszőtermés/, – erre a honi fajok közül a szarkaláboknál/ Consolida/ találunk jó  példákat, ahol a virágok termőtája egyetlen termőlevélből áll/ un monokarp termőtáj/.

 

Társas tüszőtermések

Több termőlevelet tartalmazó polikarp termőtájnál az un apokarp/ korikarp/tipusnál, ahol a termőlevelenként külön-külön termőt alkotó, tehát egymással össze nem nőtt termőlevelű termőtájból fejlődnek a termések/ un társas termések-terméscsoportok/ez a felnyíló termésekből álló társas tüsző, tüszőcsokor/ típus már gyakoribb.

Egyes ismert boglárkaféléknél / Helleboroidae/, a rózsfélék bizonyos csoportjainál/ Spireoideae, Maloideae/ és számos trópusi fajnál találkozunk  társas tüszőtermésekkel.

 

A  felfújt társas tüszőtermés   résztermései alapi részén összenöttek és csupán a felső rész végei válnak szét ágként meredezve felfelé . Miközben érik a termés az összenőtt rész levegővel telik meg, megnő a térfogata. A száraz virágkötészetben kedvelt borzaskata/ Nigella damascena / ismert kerti dísznövényke termése jó példa erre.

A kettős tüsző, vagy ikertüsző a „klasszikus” tüszőktől eltérően  két termőlevelű termőtájból fejlődik és  a rendszertanban – különösen a kémiai rendszertanban a  kemotaxonómiában – levezetett csoportnak tekintett meténgféléknél/ Apocynaceae / és a selyemkóróknál/ Asclepiadaceae / tipikus.

A rózsameténg nyíllal jelölt ikertüsző termései

  A magház ezeknél a családoknál két markánsan elkülönült részből áll, melyek egy közös bibeszálban folytatódnak. A résztermések alapjukon összenőttek és így alakul ki ez az érdekes, különös hasi oldalon felnyíló termés.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.