Alaktan/ termés / – toktermések

A tok változatos alakú, két vagy több termőlevélből, általában felső állású magházból fejlődő, rendszerint sokmagvú egy vagy több üregű, száraz, felnyíló termés.

A felnyílás különböző módon történik és ennek alapján csoportosítjuk a tokterméseket. Kopácsokkal  nyíló tok – a kopácsok a felnyíláskor keletkező nagyobb termésfal részek.  A felnyílás létrejöhet:

 1.- A termőlevelek összeforradásai mentén – szepticid toktermés(pl. kikerics, nőszirom)

Iris pumila – törpe nőszirom.A talaj szintjén fejlődő toktermések felnyíló állapotban. Jól látszik ahogyan a termést alkotó három termőlevél a  összeforradásánál létrejött válszfal /szeptum/  középen kettéválik. A szétváló szeptum lemezek később szétszakadnak és  a termés ezeken a helyeken felnyílik.

 2.-A termővé összeforrt termőlevelek főerei mentén: lokulicid toktermés( pl Liliomfélék)

Anthericum ramosum – homokliliom felnyílt toktermési a bennük ülő acélkék magokkal. Látható, hogy a felnyíló termésekben a szeptumok épek, a felnyílás a termőlevelek főere mentén történik. A kopácsok száma egyezik a termőlevelek számával.

 

 

3. -A termőlevelek összeforradása és a főerek mentén: – szeptifragilis toktermés.

Gyakori toktermés típus, főleg a kétszikűeknél. Látszik, hogy a  középen is összeérő   válaszfalak és az esetleges álválaszfalak a termés belső terét részekre tagolják. A kopácsok száma a termőlevelek számának duplája.

 

 

Fedővel/ kupakkal / nyíló tok   – a hosszúkás termés felső harmadában történik a felnyílás( útifű félék-Plantaginaceae).

Lyukakkal/ likacsokkal/ nyíló tok  – A termés felső részén szabályos körben pórusok képződnek, amelyeken a magok kiszóródnak( mák, pipacs, harangvirágok).

Fogakkal nyíló tok –  A termés csúcsi részén fajra jellemző számú és alakú szabályos   felnyíló karéjjal, amelyek korona szerűen helyezkednek el( szegfűfélék, kankalinok).Becőszerű tok  – hosszúkás keskeny  két kopáccsal nyíló tok, a becőtől eltérően nem tartalmaz hártyás álválaszfalat, replumot( vérehulló fecskefű-Chelidonium)Csalmatok  – Fedővel nyíló tok elszáradt maradó csészelevelekkel körülvéve. A beléndek( Hyoscyamus niger ) érdekes termése.Felfújt tok – Levegővel telt , üreges rendszerint egymagvú toktermés .A csúcsi részén nyílik fel( csörgőfa, hólyagfa)

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.