Alaktan/ mag-termés / – szkutellum

A pázsitfűfélék/ Poaceae/ valódi, zárt, száraz szemtermései megtévesztően hasonlítanak a magokhoz, de ez csak formai hasonlóság: analógia. A  termésbe zárt  egyetlen  mag  maghéja/ testa/ szorosan összenő a termésfallal/ perikarpium/  és így alakul ki a sajátos, sokakat megtévesztő kettős határoló rétegű szaporító szerv a szemtermés: caryopsis.

A szemtermésbe zárt magban jelentős mennyiségű raktározó tápszövet/ endospermium/  fejlődik, amely az embrióhoz képest aszimmetrikusan helyezkedik el. Az embrió közvetlenül nem érintkezik a tápláló szövetével, attól a módosult egyetlen sziklevél elválasztja. Ez oldalt ízesül az embrió gyököcske és rügyecske részét összekötő szövettengelyhez/ axis/, amit itt mezokotilnak nevezünk. A csírát pajzs szerűen övező módosult sziklevél a csírapajzs, szkutellum. Mellső, homorú felületével az egész embriót felülről takarja. Domború külső oldalával a raktározó szövethez tapad.

Az embrió egyetlen szkutellummá módosult szíklevelének a külső endospermiummal érintkező felületén egy megnyúlt sejtekből álló, rendezett epithel sejtsor fejlődik, amely felszívó szövetként funkcionál. A csírázáskor lebomló és vándorló anyagokat magába gyűjti és  továbbítja az embrió gyorsan fejlődő részeibe. A szkutellum tehát csírázáskor a tápanyagmozgás közvetítője az endospermium és a fejlődő csíranövény között.

Élénk fantáziával akár a méhlepényhez is hasonlítható!

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.