Alaktan/ levél / – a levéllemez tagoltság

Tagolt levéllemezről akkor beszélünk, ha a lemez bemetszései  mélyebben érnek be a lemezbe. A tagolódás lehet szárnyas, ilyenkor általában a lemez a főérre mint hossztengelyre kétoldalian szimmetrikus, a tagolt részek a főér mentén sorban és párhuzamosan rendezettek. A tenyeresen, vagy ujjasan tagolt levéllemezek egy közös pontból szétágazó, sugarasan szétfutó levélerek mentén rendeződnek. A levéllemez tagoltsága lehet egyszeres, kétszeres v. többszörös. A bemetszések mélysége alapján, a levéllemez   tagoltsága különböző mértékű lehet:

Karéjos (lobatum) a tagoltság, ha a bemetszés nem éri el a fél lemez felező vonalát vagyis a  levéllemez felének a középvonalát. A kinyúló lemezrészek a karéjok (lobus, lobi). Szárnyasan karéjos levele van a kocsányos tölgynek, tenyeresen karéjos levele a ribiszkének, a mályvarózsának.

.

 

 

Hasadt a levéllemez( fissum), ha a tagolódása eléri a fél levéllemez felező vonalát azaz a fél lemez közepéig ér. A kinyúló lemezrészek a hasábok (fisra).. Szárnyasan hasadt levele van pl. a galagonyk, és tenyeresen hasadt levele a töknek, számos juhar fajnak..

 

Osztott (partitum) levéllemez esetében a bemetszések, osztatok túlérnek a fél lemez középvonalán de a középeret nem érik el. A kinyúló lemezrészek az osztatok( partes). Szárnyasan osztott levelű pl. a retek, tenyeresen osztott levelű a ricinus, Astrantia..

.

 

A szeldelt (sectum) lemez tagoltságnál  a bemetszések a lemez fóeréig érnek , vagy a tenyeresen osztott leveleknél a levél válláig, az erek ujjszerű elágazásáig hatolnak.. A kiemelkedő levéllemez-részek a szeletek (segmenta). Szárnyasan szeldelt levele van pl.a varádicsnak, tenyeresen szeldelt levele a réti boglárkának, Geraniumnak..

                                          Különlegesen tagolt levelek.

A  kacuros levél: szárnyasan, egyenlőtlenül tagolt  levél, melynek levéltagjai, hegyesek, gyakran öblösen fogasak. A levél csúcsi része egy hegyes végű, záró nagyobb levéltag/ pl pitypang, mezei katáng/.

A lantos levél szárnyasan  egyenlőtlenül tagolt levél, ahol a  levéltagok lekerekítettek. A levél legfelső szelete, hasábja vagy osztata a többinél nagyobb, lekerekített (pl. fehér mustár, borbálafű).

 

 

A sallangos levél  hosszú, igen keskeny és szabálytalan osztatokra, szeletekre tagolt/ pl hérics-Adonis/. .

 

 

 

A fésűs levéllemez vizinövényeknél  fordul elő. A szárnyasan tagolt: hasogatott, osztott, vagy szeldelt  levél számos párhuzamosan és sűrűn álló hasítékkal, szelettel vagy osztattal rendelkezik./ pl Myriophyllum/

 

A legyező alakú lemez egy tenyeresen tagolt levél  nagyszámú osztattal, vagy szelettel   / pl pálmák/.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.