Szövettan – keményítős hüvely

Azokban a henger, vagy hasáb alakú szervekben jelenik meg , melyekben az epidermisz réteg alatt fotoszintetizáló szövetet/ klorenchimát/ tartalmazó  un hipodermisz szövettáj található. A zöld  hengeres, vagy bordázott szárakban és a hengeres levelekben/pl fenyők tűlevelei/  a központi rész/ sztéle/  és a kéregrész/ cortex/ között található kéreghatár zóna sejtjei gyakran a környező sejteknél nagyobbak, érintő irányban/ tangenciálisan/ megnyúlnak és változó mennyiségű raktározott keményítőt tartalmaznak. Ezt az egy-két sejtsor széles kéreghatár-periciklus  zónát a sejtek eltérő alakja és keményítőtartalma miatt keményítős hüvelynek nevezzük.

 A keményítős hüvely az elsődleges kéreghez/ cortex/ tartozik  Csak helyzeténél fogva felel meg a gyökér endodermisznek.  A kéregparenchimát a belső oldalon zárja le  ugyanakkor a központi hengert pedig kifelé határolja ez a rendszerint egyetlen, ritkán 2-3 sejtsoros réteg. A szár hipodermiszben található asszimiláló szövet fotoszintézisben keletkezett keményítőjét raktározza. Egy logisztikai szövet amely raktároz és igénytől függően továbbít mobilizált tranzitórikus keményítőt a központi henger/sztéle/ szállítópályái felé sugárirányban.

Keményítős hüvely a tök/Cucurbita/ szárban

A szárak másodlagos vastagodásával, a kambiumgyűrű megjelenésével a keményítős hüvely visszaszorul, eltűnik. Szerepét átveszik a kambium bélsugár iniciálisokból fejlődő bélsugarak, amelyekben a raktározás a bélsugár parenchima sejtekben történik, míg a radiális irányú anyagszállítás a hatékonyabban működő bélsugár tracheidákban valósul meg. A hengeres   tűlevelekben azonban a keményítős hüvely megmarad!

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.