Alaktan – bordázott/ barázdált/ szervek

 

Bizonyos növénycsoportok hajtástengelyei és termései  számos hosszában futó kiemelkedést/ bordákat/ és közöttük árokszerű mélyedéseket/ barázdákat/ viselnek.Például a zsurlók szára erősen bordázott, ezt közelről szemlélve világosan érzékelhetjük.

Zsurló szár km

A fotoszintetizáló zsurlóknál a zöld szárakban, a bordák  szilárdító szövete alatt és a közöttük levő barázdák/ valleculae / klorenchima sejtjeiben történik a fotoszintézis. Ebben a régióban fotoszintatizáló alapszövet található. A zsurlók apró pikkelyszerű levelei alig fotoszintetizálnak, gyakran heterotrófok. A kiemelkedő bordák a szállítónyalábokkal szemben fejlődnek és szilárdító alapszövetet/ többnyire sarkos kollenchimát/ tartalmaznak.

.Az  Apiaceae család/ Ernyősök/  tagjai között is gyakoriak a bordázott szárú fajok. A bordázat esetenként igen finom, sűrű lehet. .Ilyenkor rovátkás szárról beszélünk! A szárban az epidermisz alatti külső kéregrész a néhány sejtsoros  hipodermisz  a bordázott szárakban sajátosan tagolódik: a barázdákban kloroplasztiszokat tartalmazó asszimiláló alapszövetet találunk, a kiemelkedő bordákban pedig szilárdító sejtrétegek helyezkednek el. A bordázott szárakban a hipodermisz szövete tehát nem összefüggő körgyűrű, hanem váltakozva szilárdító és asszimiláló szövetkötegekből áll.

Az Apiaceae növénycsoport ikerkaszat résztermései is gyakran barázdáltak. Különösen a külső, rendszerint domború oldalukon. Az erősebben kiemelkedő főbordák között  gyakran találunk kisebb mellékbordákat is. A termések alakja, bordáik és mellékbordáik száma, a rajtuk található függelékek alakja  a néha nehezen határozható csoportnál fontos azonosító bélyegek. A bordákban itt is megtaláljuk a szállító nyalábokat a barázdákban többnyire illóolajtartó járatok helyezkednek el.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.