Wadi Bani Khalid

 Oman egy száraz vidék.  Friss vizet,  forrásokat, tavacskákat a kopár hegyvidékeken és a vad kősivatagokban csupán a kiszáradt folyóvölgyekben az un vádikban találunk, ahol az év nagy részében legalább egy kevés víz akad. Egy-egy nagyobb eső után azonban a hegyekből lezúduló víz, mint egy szökőár söpör végig rajtuk.  Ezeken a helyeken a növényzet is gazdagabb és ide települtek a mezőgazdasági kultúrák is. A vádik zöld szigetek, oázisok a szikár, száraz kőszikla és homokvidéken. Pálmafák  papirusz sások és termetes fűcsoportok, virágzó leanderek élnek itt tarka összevisszaságban. Buja és érdekes vegetáció, különösen a környék  többi száraz élőhelyeihez viszonyítva.

Mélyen a vad sziklás hegyek között megbújva sok csodálatos kisebb – nagyobb vádi található Omanban, melyeket biztonságosan csak terepjárókkal érdemes felkeresni a nehéz terep miatt. A legbiztonságosabb, ha csoportosan, vagy vezetővel túrázunk ilyen helyeken. Különösen figyeljünk a ritka, de kiadós esőkre, felhőszakadásokra. A „flash food”  hirtelen érkező vízáradata nagyon veszélyes lehet különösen a vádik összefolyásánál.A Wadi Bani Khalid személygépkocsival is könnyen megközelíthető Muscat fővárostól mintegy 200 km-re. A többi kiszáradt folyómederhez hasonlítva egy kiépített „mintavádi” Oman egyik legnagyobb vizes völgye, amelyben – az itt fakadó állandó vízű forrásoknak köszönhetően – egész évben találunk éltető vizet. A sziklafalak között kanyargó víz tartja fenn ezt az élővilágot A völgyet szendvics szerűen fogják közre a  Harar/ Hadzsar/ hegység sivatag előtt álló utolsó szilafalai. Helyenként egy szűk szurdok hangulatát érezzük a közel kerülő meredek falak között járva , másutt a tér jobban tágul és vízmedencék, tavak partján sétálhatunk. Több forrás által táplált csendesen csobogó vízfolyások kötik össze a türkiz és smaragd vizű nagyobb medencéket, melyek tiszta vize hidegebb, mint várnánk. Az  Ain Hamouda, Ain al Sarooj vagy az Ain Dawwa források vize lassú folyású patakokká egyesül, majd szétágazik, medencékbe torkollik, föld alatti csatornákban folytatja útját, barlangokat váj a sziklába és hirtelen újra felszínre tör. A vádiban járva  a legváratlanabb helyeken is találkozhatunk ezekkel a szelíd vízfolyásokkal és partjaikat szegélyező szemet gyönyörködtető növényekkel. A növényzet uralkodó faja a datolyapálma, melynek szép ültetvényeit már az  ide vezető út mentén is látjuk.De vannak itt szépszámmal virágzó leanderek és Plumeriák is.  Az üledék a környező hegyekből folyamatosan kerül a területre, a víz ennek egy részét tovább szállítja,  a maradékból gyakran újabb szép formákat épít.

 Egy testet lelket frissítő oázis, mélyen a hegyek között. A helybeliek körében is népszerű gyönyörű egyre komfortosabb hely éles kontrasztban áll Wahiba-Sivatag hullámzó homoktengerével, vagy a kopár, sziklás hegyvidék kietlen tájával. Képzeljünk el egy zöld szigetet, kristálytiszta vizű forrásokkal, a tavak, medencék változatos girbe gurba partvonalával buja zöld pálmafáival, dús növényzettel. A Wadi  Bani Khalid Oman talán legszebb oázisa.

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.