Alaktan/ virág / – összetett virágzatok

Az egyszerű virágzatok mellett a növényvilágban szép számmal találunk összetett virágzatokat, amikor az elemi virágzatok mint virágzati egységek szerveződnek nagyobb virágzatokká.  Ezekben a formákban a  főtengely többszörösen elágazik és az oldalágak kisebb virágzatokat viselnek.

Összetett virágzatokban az elágazó virágzati főtengely általában jól felismerhető, azonosítható és első-, másod-, harmad- stb. rendű oldalágakat hordoz, melyeken egyszerű virágzatok ismétlődő modul-rendszer szerkezetben helyezkednek el.OLYMPUS DIGITAL CAMERAA homotaktikus  egynemű összetett virágzatokban egy jellemző alakzat ismétlődik: azonos virágzatokból jön létre a nagyobb egység, tehát a fő virágzati tengely elágazásrendszere azonos az egyszerű virágzatéval (pl. ősszetett ernyő). Ekkor az elemi egységek/ernyőcskék/ monoton halmozódása eredményezi az összetett virágzatot: egyszerű ernyőcskék alkotnak összetett ernyőt/pl Apiaceae-ernyősök/.

 Hasonló rendszerű  a buga virágzat. /fürtösen összetett fürt/, vagy a OLYMPUS DIGITAL CAMERAfűféléknél szintén gyakori összetett füzér/fűzéres fűzér/  a kalász. Bogas virágzatok esetében a szegfűfélék egy részénél így jön létre az összetett álernyő /dicyma, amikor az oldalágak is bogasan ágaznak el/. Némileg bonyolultabb eset a kettős bogakból felépülő közepén behorpadó összetett bogernyő /pl bodza/, vagy az összetett forgó/Heliotropium/.

A különnemű/heterotaktikus/ összetett virágzatokban különböző egyszerű virágzatok együtt fordulnak elő. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGyakoriak a két különböző fürtös virágzat kombinációi, ilyenek pl. a fészkesek családjában  több fajra jellemző a széles  fészkes sátor/Achillea, Chrysanthemum/, a fészkes fűzér/Gnaphalium/, vagy a fészkes fészek/ különböző gyopár fajoknál/, de  találunk a pázsitfűfélék családjában másféle kombinációkat is pl füzéres ernyő/csillagpázsit, ujjas muhar/ füzéres sátor stb.Sátoros margitvirágRitkábban különféle bogas virágzatok is csoportosulhatnak egy összetett virágzatban. A forgós kettős bog a hársfa jellegzetes virágzata, a kutyatejfélék cyathium virágzatában a porzós virágok forgós többes bogban állnak.Nagylevelû hársA fürtös-bogas összetételű heterotaktikus virágzatokban a két fő virágzattípus együttesen fordul elő pl fürtös-kettősbog/Ricinus/, forgós fürtvirágzat/vadgesztenye/, fészkes bugavirágzat/Solidago/stb.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.