Alaktan/ hajtás / – hajtáskezdemény

A hajtástengely csúcsán elhelyezkedő hajtástenyészőkúp abbban különbözik a gyökér tenyészöcsúcstól, hogy  nem képződik rajta a gyökérsüveghez hasonló védőszövet és megjelennek rajta a csúcstól távolodva egyre nagyobb és fejlettebb levélkezdemények( primordiumok), melyek eleinte a külső oldalukon gyorsabban nőnek és befelé hajolva borítják, védik a csúcsi régiót.. Ezekből bontakoznak ki később a fajra jellemző  elrendeződésű és alakú levelek.

 A csúcsi résztől távolodva egyes primordiumok hónaljában további dudorok fejlődnek, amelyekből a későbbi oldalhajtások alakulnak ki. Minden oldalhajtás egy adott levél hónaljában keletkezik és  a hozzá tartozó levél az un  támasztólevél védelmében indul fejlődésnek. A támasztólevél  később gyakran lehull. A  primordiumok és az oldalhajtás dudorok  a hajtártenyészőkúp külső szövettájaiból, tehát exogén módon keletkeznek.

A hajtástenyészőkúp legfelső dudor mentes része a hajtáscsúcs(apex), amit apikális régiónak is neveznek. Ez a rész tartalmazza  a növénytest hajtását gyarapító folyamatosan osztódó elsődleges merisztémáit a hajtáscsúcs- vagy apikális merisztémákat..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.