Alaktan/ termés / – lependék, ikerlependék

A lependéktermés felső állású magházból  2 termőlevélből alakult, fel nem nyíló, száraz makktermés , melyen a makkot övszerűen egy hártyás repítő készülék veszi körül. Lényegében egyfajta szárnyas makk: pteridium.

A  pergamen szerű szárnyak elhelyezkedése lehet szimmetrikus(pl szilfák –Ulmus esetében). Ilyenkor a többé kevésbé  a makk a termés közepén található.

Ismerünk azonban hosszúkás,csepp alakú aszimmetrikus elrendezésű lependék terméseket  is: ilyenek al kőrisfák, bálványfa,alásfa lependékei..

A makk ilyenkor a termés egyik pólusán foglal helyet, a szárny pedig gyakran megcsavarodik( pl bálványfa-Ailanthus).

 A Juharfélék (Aceraceae) termése ikerlependék (samara) Zárt száraz páros termés a lependéktermés összenőtt,  páros változata. A két lependéket  itt villás terméstartó (caprophorum)kapcsolja össze. A lependékek alakja és a két lependék egymással bezárt szöge fontos határozóbélyeg is lehet..A szárnyak felületet növelő klnövések a termés szél útján történő elterjesztésében játszanak fontos szerepet. Az aszimmetrikus lependékek és az ikerlependékek a sajátos súlyeloszlás következtében repülésük közben helikopter lapáthoz hasonló forgó mozgást végeznek( autorotáció), így stabilizálják a levegőben mozgó termést és biztosítják a biztonságos függőleges földet érést.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.