Alaktan/ termés / – málna-, szeder-, és a szamóca

Ismert, kedvelt, táplálkozástanilag értékes gyümölcsök, botanikailag sajátos terméscsoportok.  Mindannyian a rózsafélék/Rosaceae/ család  Rosoideae alcsaládjába tartozó növényfajok / Rubus ill Fragaria/ jellemző termései.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA málna és a szeder fajok/Rubus/,  valamint a szamócák/Fragaria/ virágai határozatlan számú termőlevelet viselnek, melyek egyesével önmagukkal összeforrva alkotnak un apokarp/korikarp/ termőtájon egyetlen termőlevélből álló apró zárt részterméseket és ezekből felépülő társas terméseket, terméscsoportokat.

A  szamócatermés/fragrum/ esetében a nagy számban keletkező száraz, zárt apró feketés aszmag termések a megnagyobbodott, elhúsosodó – a termés zömét alkotó – vacok felszíni részébe süllyednek. A földieper/szamóca termés  kialakításában  tehát a vacok meghatározó szerepet játszik ezért egy tipikus áltermés.Plantar-folyt

A szedertermésben/baccarium / ezzel ellentétben az apró, húsos termésfalú,  valódi csonthéjas termések egy  normális, kúpos vacok felületén  sűrűn egymás mellett csoportosan elhelyezkedve alkotnak jellegzetes, valódi „szedertermést”.Rubus-agg.-málnaszeder

A fajgazdag Rubus csoportban így egyetlen virág sok termőlevelű apokarp/korikarp termőtájából kialakuló számos apró zárt csonthéjas termés alkot egy valódi csonthéjas résztermésekből álló terméscsoportot a  szedertermést, vagy a málna termését. Ezekben a termésekben a húsos, ízletes részt nem a vacok, hanem a terméskék külső és főleg középső termésfala /un mezokarpium/ adja, gyakran kissé bemélyedt csúcsáról az elszáradt bibeszál maradványaival. A belső. kemény termésfal/endokarpium/ a bezárt maggal a csontár. Sárgásszürke színű, görbült, csúcsban kihúzott, elliptikus, a felszíne általában hálózatos gödörkés.

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.